با گذشت زمان عادت های مطلوب مدیریت پول و سرمایه گذاری در ذهن کودک نقش می بندد و او می تواند در تمام عمر از این مهارت ها استفاده کند.
آموزش و تربیت رفتار صحیح اقتصادی به فرزندان، بخش مهمی از مسائل اقتصادی خانواده است.
رابرت کیوساکی، نویسنده کتاب "پدران پولدار، پدران فقیر" می گوید: "آموزش مسائل اقتصادی به کودکان را باید از سن کم شروع کرد. تجربه نشان داده که اگر به کودکان اصول ساده آموخته شود، آن ها در بزرگسالی بهتر می توانند مسائل مالی خود را مدیریت کنند و کمتر پول خود را هدر می دهند"
در زندگی هر کودک زمانی فرا می رسد که حس پیش بینی روز مبادا و خالی بودن جیب، او را متوجه عواقب بی پولی می کند.
در اینجاست که نیاز به داشتن مسئولیت مالی برای کودک احساس می شود، ما این نیاز را پول توجیبی می نامیم.
این مقوله معمولا از سن پنج یا شش سالگی آغاز می شود.
آموزش اقتصاد به فرزندان، هم زمان به دو روش مستقیم وغیر مستقیم صورت می گیرد.
روش غیر مستقیم که مهمتر است، همان نوع عملکرد والدین است که خواه و ناخواه حتما به فرزندان منتقل می شود.
خانواده های مدیر، قانع و صرفه جو، فرزندانی به همین گونه تربیت می کنند و خانواده های مصرف گرا نیز فرزندانی تنوع طلب و مصرف گرا به جامعه تحویل می دهند.
بنابراین اولین گام در آموزش مهارت های اقتصادی به فرزندان، تصحیح عملکرد والدین است.
در شیوه دوم، والدین به گونه ای مستقیم به فرزندان آموزش می دهند.
روش های مستقیم آموزش پس انداز و مدیریت اقتصادی به کودکان
ما به کودکان پول توجیبی می دهیم، چون با این کار مدیریت مالی را به آنها آمزش می دهیم.
کودکانی که مجبور به مبارزه و تلاش برای مسائل پول می شوند، نه تنها مسئولیت مالی بیشتری پیدا می کنند، بلکه در تمامی زمینه های زندگی نیز مسئول تر بار می آیند.
در حقیقت این مقوله بدان معناست که کودکان با مهارت های درست و به جای مدیریت مالی، برای مدیریت و پیشبرد وظایفشان در مدرسه نیز بهتر عمل می کنند.
آموزش اقتصاد به کودکان شماره 1
همان گونه که می دانیم صرفه جویی به مفهوم مصرف چیزی به شکل درست و مناسب آن است.
این مسئله برای ایجاد تعادل میان درآمد و هزینه بسیار مهم و اساسی است و در حوزه اقتصاد خانواده نیز می تواند تاثیرگذار و سرنوشت ساز باشد.
برای آموزش صرفه جویی به کودک باید این کار را به صورت غیر مستقیم و به عنوان روش استفاده درست و اصلی از وسایل و انرژی ها تعریف کنید و از ابتدا نگذارید که روش های نادرست در ذهن کودک شکل بگیرد که بعدا بخواهید از آن جلوگیری کنید.
آموزش اقتصاد به کودکان شماره 2
هرگز بر این موضوع تاکید نکنید که کودک باید تمام پول توجیبی اش را پس انداز کند.
اگر آن ها پول توجیبی شان را در جعبه کفش در عقب کمد خود پنهان و آن را برای زمانی که بزرگ می شوند، پس نداز کنند، در آن صورت نمی توانند مسئله و موضوع جا به جا و خرج کردن درست پول را یاد بگیرید.
در حالی که ان ها باید وضعیت بد و بران اقتصادی را خود تجربه کنند.
به عنوان مثال در یک مقطع زمانی، پول خود را بی رویه خرج و تمام می کنند و در موقعیت زمانی دیگر که به پول نیاز دارند تازه متوجه آن می شوند.
در چنین مواقعی است که مسائل پولی و مالی را می آموزند و از مسائل پیش آمده تجربه کسب کنند.
به عقیده کارشناسان اقتصادی، مردم و همچنین کودکان فقط بعد از تجربه تلخ ورشکستگی و بی پولی می توانند راه درست پس انداز را به نحو بهترین بیاموزید.
آموزش اقتصاد به کودکان شماره 3
اکثر کودکان در خانه و در اتاقشان قلک کوچکی دارند که با تشویق والدین گاهی مقداری پول در آن میریزند و در مناسبت هایی با اجازه والدین و گاهی تصمیم خودشان آن را باز می کنند و از پول جمع شده در آن استفاده می کنند.
شما به عنوان والدین کودکان بهتر است به این فرآیند پس انداز کردن پول جهت بدهید.
به طور مثال حسابی به نام کودک در بانکی که انتخاب می کنید افتتاح می کنید.
در روزهای مشخصی مثلا به صورت ماهانه و یا هر سه ماه یک بار یا هر مدت زمانی که از قبل به کودک اعلام می شود و در جریان کار قرار می گیرد، قلک را باز می کنید و همراه با کودک پول ها را به بانک می برید و در حساب شخصی او واریز می کنید و هر ماه به او اعلام می کنید که چقدر پول در حسابش پس نداز شده است.
این روش موجب می شود که کودک پس انداز را به صورت سیستماتیک بیاموزد و به طور جدی در جامعه نوعی فعالیت اقتصادی داشته باشد و در مورد میزان دارایی خویش تصمیم بگیرد و کم کم به سوی استقلال پیش برود.
آموزش اقتصاد به کودکان شماره 4
یکی دیگر از راه حل های آموزش پس انداز این است که با هدف قرار دادن یک چیز مهم و دوست داشتنی برای کودکانتان، مثلا یک دوچرخه یا یک بازی کامپیوتری یا یک عروسک، پس انداز کردن را به آن ها بیاموزید.
کافی است به کودک تفهیم شود که برای خرید چیزی که دوست دارد باید در هر ماه مبلغ مشخصی از پولش را کنار بگذارد و به آن دست نزند.
برای تشویق کودک می توان پس از چند ماه، باقی مانده پول را به عنوان جایزه به او داد.
با این کار به کودکان می آموزید پس انداز کردن یکی از بهترین مسائل زندگی پیش روی آنهاست.
آموزش اقتصاد به کودکان شماره 5
یکی دیگر از راه حل ها این است که پول تو جیبی فرزندان را به صورت یک جا پرداخت نکنید.
به آن ها بگویید که در طول یک ماه در آن حدی که شما در نظر گرفته اید، اعتبار دارند.
هر زمانی که به پولی نیاز داشتند باید با یک کاغذ به شک چک آن مقدار پول را دریافت کنند.
در صورتی که در یک ماه مبلغ مورد نظر آن ها از مبلغی که شما در نظر گرفته اید بیشتر شد، به آنها توضیح بدهید که این پول را از حساب ماه بعد آن ها کسر خواهید کرد.
اگر در این شیوه سخت گیری به خرج دهید، آنها متوجه معنای واژه هایی چون اعتبار داشتن و بدهکار بودن خواهند شد.
البته این گونه رفتارها در صورتی تاثیر گذار خواهد بود و منجر به فرهنگ سازی خواهد شد که مستمر باشد و رها نشود و پیوسته توسط والدین پیگیری شود.
در بلند مدت آموختن مدیریت پول به کودکان بسیار ارزشمندتر از آن است که بدون مشخص کردن روش مدیریت دارایی ها، هرچه خواست پول در اختیار او قرار دهید.
بنابراین به محض آنکه کودکتان توانست پول را بشناسد، آموختن مباحث مالی را به زبان ساده آغاز کنید.
با گذشت زمان عادت های مطلوب مدیریت پول و سرمایه گذاری در ذهن کودک نقش می بندد و او می تواند در تمام عمر از این مهارت ها استفاده کند.
بسیاری از بزرگسالان از دادن اختیار تصمیم گیری های مالی به نوجوان خود می ترسند، اما باید به یاد داشته باشید که شما همیشه در کنار او نخواهید بود تا بتوانیم تصمیم گیری های مالی را به جای او انجام دهید.
پس بدون شک تامین مالی فرزندان به اندازه آمختن دانش اقتصاد، در آینده آن موثر نیست.
این نکته را نیز در نظر داشته باشید، یکی از پارامترهای مهم در دریافت وام و تسهیلات از بانک ها و موسسات مالی و اعتباری، داشتن شناسنامه اعتباری و امتیاز اعتباری بالا می باشد. جهت اطلاع از
رتبه اعتباری خود می توانید از
سامانه اعتبارسنجی Mycredit (اعتبار من) استفاده کنید.
منبع: ماهنامه اعتبارسنجی ، سال اول ، شماره دهم ، بهمن و اسفند 1392 ، صفحات 26 و 27